Witamina K (fitochinon)

Witamina K to ostatnia z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, obok witaminy A, D i E… Podobnie jak z pozostałymi należy uważać z jej suplementacją, aby jej nie przedawkować…

Dzienne zapotrzebowanie fretki na tą witaminę określona jest na poziomie 0,05mcg na 1kg m.c.1, bardzo niewielka ilość, którą z łatwością dostarczymy w naturalnej diecie: żółtka (0,7mcg), wątroba wołowa (3,1mcg), mięso np. królicze (1,6mcg), masło (7mcg) i nie trzeba jej dodatkowo suplementować, zwłaszcza w postaci syntetycznych zamienników2

Uwaga!

W diecie fretek należy unikać syntetycznej witaminy K3 i K4… Witamina K1 (fitochinon) naturalnie występuje w roślinach, K2 (farnochinon) jest syntetyzowana w organizmach zwierząt przez florę bakteryjną, znajdującą się w jelitach, a K3 i K4 (menadion i menadiol) jest sztucznie produkowana przez człowieka jako odpowiednik dwóch pierwszych witamin… W związku z obserwowanymi licznymi przypadkami działań ubocznych (uszkodzenie nerek, anemia, nawet śmierć) w przypadku suplementacji syntetycznej witaminy K, u ludzi jest ona aktualnie zakazana… Jest ona wprawdzie niezbędna organizmowi w procesach krzepnięcia krwi, jednak w wystarczających ilościach znajduje się naturalnie w mięsie (K2) lub jest syntetyzowana w jelitach przez bakterie… Dlatego wszelka dodatkowa sztuczna suplementacja witaminą K jest absolutnie odradzana… Pomimo tego, są w sprzedaży preparaty witaminowe, zawierające syntetyczną witaminę K – należy uważnie czytać skład i unikać ich jak ognia!1)

Rola witaminy K

  • zapewnia odpowiednia krzepliwość krwi
  • zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom
  • regulują wytwarzanie protrombiny (jej syntezę w wątrobie)
  • odgrywają rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek
  • utrzymywanie prawidłowej struktury kości i gojenie złamań
  • hamują rozwój nowotworów piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek
  • wpływa na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych 
  • może uczestniczyć w karboksylacji białek (współdziała w syntezie osteokalacyny) 
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

Nadmiar witaminy K

Nadmierna dawka, zwłaszcza syntetycznej witaminy K (5mg dla człowieka!) powoduje:

  • zaburzenia funkcji wątroby
  • rozpad krwinek czerwonych
  • niedokrwistość
  • u niemowląt – żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej
  • alergię i skoki ciśnienia tętniczego (iniekcja domięśniowa)

Niedobór witaminy K

Do niedoboru witaminy K u zdrowego zwierzaka dochodzi wyjątkowo rzadko… Dawka pobierana z żywnością (dotyczy zrównoważonej diety) oraz syntetyzowana przez florę bakteryjną jelita grubego w zupełności pokrywa zapotrzebowanie organizmu… Niedobór występuje m.in.: 

  • przy zaburzeniach wchłaniania tłuszczów 
  • przetoce żółciowej 
  • niedrożności przewodów żółciowych (niedostateczne wydzielanie żółci) 
  • torbielowatym zwyrodnieniu trzustki 
  • w przypadku hemofilii 
  • przy niewydolności wątroby, która nie syntetyzuje protrombiny 
  • przy nadużywaniu antybiotyków, szczególnie tych niszczących naturalną florę przewodu pokarmowego, zażywanie salicylanów, warfaryny, kumaryny, heparyny

Objawy:

  • słabą krzepliwość krwi
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, krwawienia samoistne, powstawanie krwawych wybroczyn, wylewy krwi do różnych narządów wywołane zmniejszonym stężeniem protrombiny
  • krwiomocz
  • problemy z gojeniem się ran
  • trudności w mineralizacji kości
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki
  • skaza krwotoczna noworodków – krwotoki z przewodu pokarmowego, jelit i pępowiny, krwawe wymioty
  • zaburzenia wzrostu i rozwoju maluchów

Występowanie

  • w produktach zwierzęcych: jajka, jogurt, ser, wątroba, tran z wątroby ryb oraz jest syntetyzowana w organizmach zwierzęcych przez bakterie przewodu pokarmowego (witamina K2)
  • w produktach roślinnych: witamina K1 znajduje się naturalnie w ciemnozielonych roślinach i liściastych warzywach, takich jak: jarmuż, szpinak, brokuły, brukselka, rzepa, sałata, rzeżucha, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, występuje także w:  oleju sojowym i szafranowym
  • dodatkowo, istnieje sztucznie produkowany przez człowieka odpowiednik tych witamin, czyli witamina K3 (menadion)

Ważne!

  • jogurt i kefir pobudza wytwarzanie witaminy K w przewodzie pokarmowym
  • tłuszcz i żółć zwiększa jej przyswajalność
  • zjełczałe tłuszcze, nadużywanie leków (salicylanów lub antybiotyków) oraz środki konserwujące w puszkach i gotowych produktach spożywczych niszczą witaminę K, utrudniają jej wchłanianie lub prowadzą do przedwczesnego jej wydalania z organizmu
  • wrażliwa na światło
  • podczas gotowania odnotowana minimalne zniszczenia

—–

1 ilości referencyjne podane są dla 1000g fretki (50g posiłku o wartości kalorycznej 200kcal) i należy przeliczać je odpowiednio do wagi fretki, np. dla 500g fretki wartości referencyjne mnożymy razy 0,5, dla 1500g, mnożymy razy 1,5, itd., itp.

2 zawartość witamin w 100g danego produktu

by: Ana

foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów

literatura:
[1] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[2] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[3] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[4] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006
[11] „Zasady żywienia”, Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., WSiP, 2007
[12] zdrowie.med.pl

ferretta back top next



Komentarze (1) do wpisu 'Witamina K – fitochinon'

  • Witamina K w diecie fretek… Stosujcie naturalne źródła tej witaminy, a unikajcie sztucznie wytworzonej K3, powodującej wiele schorzeń a często dodawanej do wielu odżywek witaminowych, tj. Salvikal… ;-|

    admin on


Zostaw komentarz